Quantcast
Channel: Strikkeblogger | Norsk Strikkeblogg oversikt » Strikk
Viewing all 113 articles
Browse latest View live

Hvordan strikke en bedre knappestolpe? Del 2

$
0
0

141024_17lite
Knappestolpe og knappehull viste seg å være et mer omfattende tema enn jeg forutså, så dette ble visst et lengre innlegg enn jeg hadde planlagt! Det har iallefall vært veldig intressant å teste ut ulike knappehull og få litt kunnskap om emnet, og jeg håper det er informativ lesning for andre strikkeinteressete også.

I dagens avsnitt – del 2 – av denne knappestolpe-serien tar jeg hovedsakelig for meg ulike typer knapphull og plassering av knapphullet på stolpen, men jeg vil også skrive litt om knapper. Så la oss gå i gang!

Ulike typer knapphull
Opprinnelig kunne jeg egentlig ikke strikke så mange ulike typer knapphull, og jeg har alltid tenkt at det er så vanskelig å lære seg knapphull. Det viste seg imidlertid å være feil – å lære seg en ny måte å strikke knapphull på er ikke vanskelig! Det tar heller ikke så lang tid.

Jeg har prøvd ut 7 ulike knapphull, men det finnes enda flere. Jeg har valgt å kalle knapphullene med sine engelske navn fordi jeg har brukt engelske ressurser og fordi jeg ikke har norske navn på dem (tips mottas med takk!). Linker til fremgangsmåten finner du i navnet på knapphullet.
141024_31
Prøvelappen med 7 ulike knapphull som jeg har testet: 1) Yarn over, 2) Double yarn over, 3) One-row button hole 4) Two-row button hole, 5) The increase button hole, 6) Vertikalt knapphull, 7) Heklet knapphull.

1) Yarn over
Dette knapphullet er ett av de raskeste og enkleste knapphull. Jeg har derfor brukt dette knapphullet masse. Det er unnagjort på 1 rad ved å ta et kast og så strikke to masker sammen. Resultatet blir som et lite hull, og det passer godt til små eller middels store knapper. Det er diskré og elegant. Hullet er elastisk, men det er ikke så sterkt. Siden hullet skapes av et kast (yarn over) blir det mye stress på denne tråden, som gjør at det kan komme slitasje på den.
141024_34lie
2) Double yarn over
Dette knapphullet er veldig likt knapphull nr. 1). Det blir litt større, siden du lager to kast i stedet for ett, og det strikkes over 3 rader. Knapphullet passer derfor til litt større knapper. Resultatet er et elegant, helt rundt hull. Egenskapene til dette knapphullet er like som det forrige: det er elastisk og ikke så sterkt.

3) One-row button hole
Dette knapphullet liker jeg veldig godt. Det gjøres på 1 rad, men man må snu arbeidet når nye masker legges opp (som kan være litt omstendelig dersom du sitter med en hel genser på fanget). Det er hakket mer avansert enn knapphull nr. 1 og 2, men resultatet blir veldig bra. Det er et fast og solid knapphull, som blir forsterket når det strikkes. Det kan lett gjøres mindre eller større ved å variere antall masker som felles og legges opp igjen (i motsetning til knapphullene med kast, som har en gitt størrelse, som igjen er avhengig av garnets tykkelse). Knapphullet gaper ikke (siden det felles av og legges opp på samme omgang), men det er mer synlig enn de to forrige knappehullene, og kan se litt klumpete ut med tykt garn.
141024_35lite
4) Two-row button hole
Dette knapphullet er enkelt, og var det første knapphullet jeg lærte meg å strikke. Det gjøres over 2 rader, og blir derfor adskillig større enn knapphull nr. 3, med samme antall masker. Det er dessuten gapende og elastisk, og strekker seg mye over tid. Det kan imidlertid lett gjøres mindre eller større ved å variere antall masker som felles og legges op igjen. Knapphullet blir lett asymetrisk, og har et ulikt utseende på raden som det felles på og raden som det legges opp på (men det er litt avhengig av hvordan du legger opp og feller av). Det er et helt greit knapphull, men jeg er ingen stor fan av dette knapphullet.

141024_40lite
5) The increase button hole
Dette knapphullet hadde en litt rar fremgangsmåte, som går over 2 rader. Resultatet virker litt slapsete og ganske elastisk, men ikke så elastisk som knapphull nr. 4). Dette knapphullet blir også gapende, men det er mer symetrisk. Raden det felles på og raden det legges opp på har et likere utseende. Den ser litt finere ut enn nr. 4), men den kommer nok ikke til å bli en favoritt.

6) Vertikalt knapphull
Dette knapphullet har en vertikal retning – i motsetning til de fem ovenforstående, som er horisontale knapphull. For å strikke dette knapphullet trengs det to tråder garn, og hullet strikkes over mange rader. Resultatet ble litt slappt, men det vertikale knapphullet motvirker horisontalt stress. Det vil si at det hindrer knapphullet å dras i horisontal retning, noe et horisontalt knapphull ikke klarer å forhindre like godt. Det innebærer at knappestolpene vil sitte mer oppå hverandre enn ved horisontale knapphull.

Jeg hadde ikke gjort dette knapphullet tidligere, og tror nok jeg kan tenke meg å prøve dette ut på et prosjekt en gang, siden jeg ofte føler jeg har problemer med å få knappestolpene til å sitte direkte over hverandre.
141024_43lite
7) Heklet knapphull
Dette knapphullet er heklet, og er enkelt og raskt å få til. Det kan lett gjøres i ettertid, og jeg ser for meg at det er fint på jakker som kanskje bare har en knapp øverst eller midt på (f.eks. på en omslagsjakke). Siden det sitter såpass langt ute på kanten så vil jeg tro at en stram jakke som har denne type knapphull fort vil sprike mellom knappene, så det passer nok bedre på et løst plagg med rikelig av bevegelsesrom (positive ease). Knapphullet er solid og ikke så elastisk. Det blir også ganske dekorativt.
141024_44lite
Andre typer knapphull som jeg har funnet på internett og har lyst å prøve ut:
Forgotten buttonhole
Knapphull sydd på symaskin
I-cord buttonhole
The Magic buttonhole

Vet du om flere?

Hva er mitt favorittknapphull?
Jeg har funnet ut at jeg liker stramme og små knapphull som ikke strekker seg så mye. Min erfaring er at på figurnære plagg (som er hovedsakelig det jeg strikker) er det en fordel med solide knapphull, slik at de ulike sidene av knappestolpen dras minst mulig i hver sin horisontale retning (slik som på bildet av den brune jakken senere i innlegget). Jeg liker også knapphull som strikkes på kun én rad, slik det er unnagjort på en omgang. Tidligere har knapphullet Yarn over (nr. 1) vært favoritten min, men nå er det One-row buttonhole (nr. 3) som er blitt favoritten. Den kan jeg anbefale!

Hvordan velge riktig knapphull?
I oppskrifter er det ofte spesifisert hvilket knapphull som strikkes, men du kan i bunn og grunn velge det knapphullet du vil. Men merk at ulike knapphull kan ha litt ulike egenskaper (som jeg beskrev i avsnittene over). Om du er usikker på hvilket knapphull du bør gå for, så er det lurt å strikke en prøvelapp med knapphull. Prøvelapp er virkelig svaret på alt (og absolutt undervurdert) – det er ingen vei utenom! Du vil da kunne se hvordan knapphullet vil bli seende ut i den teknikken du bruker på knappestolpen (rillestrikk, ribbestrikk osv.).

Plassering av knapphull
Når jeg skal plassere knapphull jevnt fordelt på en knappestolpe, så bruker jeg et triks som har har lært av min mor. Jeg synes det er best å gjøre det visulet og tegner opp knappestolpen med så mange knapper jeg har planlagt å strikke. Jeg har prøvd å illustrere hvordan jeg gjør i figuren under:
knappestolpe-lite
Det er imidlertid ikke alltid jeg får sånne fine og runde tall som her. Noen ganger er ikke det gjenstående tallet delelig på antall intervall. Si at jeg f.eks. hadde 5 ekstra masker i dette eksempelet. Da måtte 5 intervaller fått 8 m mellom hver knapp, mens de resterende intervaller hadde hatt 7 m mellom hver knapp. Så lenge de ekstra maskene fordeles jevnt utover (f.eks. annenhvert intervall 8 m) vil ikke det vise på det ferdige resultatet.

141024_27lite
141024_28lite
Når det kommer til plassering av knapphull i vrangbord, er det finest dersom knappehullene kommer i de vrange maskene, og jeg synes også de virker mer stødige. Det øverste bildet viser et knapphull (yarn over) plassert i de vrange maskene, mens det nederste bildene viser et knapphull plassert mer på de rette maskene.

Plassering av knapper på knappestolpen
Jeg har ofte et problem at knappestolpene dras i hver sin retning horisontalt, i stedet for å ligge oppå hverandre. Et eksempel på dette kan du se på den brune jakken på bildet under:
141024_99lite
Det er imidlertid mange ting som er galt og kunne vært forbedret på denne knappestolpen. Flere knapper for eksempel.

Dette er hovedsakelig et problem med stramme plagg, som har mer stress på knappestolpen enn løsere plagg. Det kan løses ved å sy knappene fast på knappestolpen litt lengre inn fra åpningen på jakken (dvs. med en liten forskyvning til siden). Når plagget knappes igjen vil de da se ut som de er midtstilte.

141012_109lite
Knapper sydd fast alt for nær kanten. De burde vært sydd på mye lengre inn på jakken. Hvordan jakken ser ut med knappene igjen kan du se i del 1.

Alternativt kan knapphullet forskyves inn til siden, slik som det er gjort på denne cardiganen. Det er det samme jeg har gjort på koften Alge (som nå er ferdig og du får en sniktitt på, flere bilder kommer senere):
141024_68lite
141024_54liyr
Jeg har strikket knapphullene på rad 3 (av totalt 9 rader). Når koften er igjenknappet er det en liten forskyvning av knappene mot den ene siden, men knappebåndene ligger helt oppå hverandre til tross for at plagget er figurnært. Det hjelper også på at knappebåndene er strikket dobbelt, noe som bidrar til at de blir stabile og mer robuste. Resultatet er mye bedre enn på den brune koften!

Hvilken side skal knapphullene sitte?
Hvilken side knapphullene skal sitte, har tradisjonelt variert avhengig av om det er et dame- eller herreplagg. I gamle dager trengte kvinnene ofte hjelp med å knappe plaggene sine igjen (f.eks. på ryggen), og knapphull som sitter på høyre side (og knappene på venstre side) er lettere for andre å knappe opp (men ikke for den som har på seg plagget, spesielt ikke dersom de er på ryggen!). Menn kledde som regel på seg selv og da var knappene på motsatt side – det vil si knapphull på venstre side og knapper på høyre side. Slik har det fortsatt, og det er ennå vanlig på klær i dag. Når jeg strikker knapphull (på et plagg til meg selv) er jeg ikke så nøye med hvilken side knapphullene sitter. Som regel blir det litt villkårlig. I boken Knitting Rules! skriver Stephanie Pearl-McPhee at hun ofte bruker knapphull på høyre side på babyklær, siden det gjør det lettere for å kle av og på plagget på barnet. Jeg vil påstå at det egentlig er like lett å knappe opp på begge sider, men det er litt med hva du er vant til. Jeg foretrekker nok knapper på venstre side, siden det er det blusene og skjortene mine har, så jeg er mest vant til denne siden, men en mann ville kanskje foretrukket motsatt.
140216_48lite-835x1047
Jakker med knapphull på ulik side: på min røde Emelie har knappene på venstre side (dvs. kvinnesiden), mens på min oransje Emelie har jeg tilfeldigvis gjort motsatt og har knappene på høyre side (dvs. mannesiden).

Knapper
Når det kommer til knapper, så er det lettest å velge det etter knapphullet er strikket (selv om det kan være vanskelig å finne den perfekte nyansen som passer til garnet). Du bør du velge en så stor knapp at den såvidt går igjennom knapphullet, fordi det vil strekke seg over tid. Jeg skal ikke skrive så mye om knapper, men anbefaler dette blogginnlegget dersom du er interessert i å lese mer om knapper.

141024_11lite
Jeg har en god samling knapper i syskrinet mitt, men desverre er ikke så mange like. Mesteparten er kjøpt på Button Queen – en butikk som bare selger knapper – i London for snart 10 år siden.

Det var alt for denne gang! I neste del (del 3) vil jeg ta for meg ulike typer knappebånd og knappestolper, så følg med!

The post Hvordan strikke en bedre knappestolpe? Del 2 appeared first on Matilde Skår.


Sundag kveld – og snart klar for ei ny veke.

$
0
0
Ein liten statusrapport frå Konglevegen sånn i slutten av oktober: 

1. Den grønne kosegenseren er ferdig. Kjekt med tjukt garn og tjukke pinnar innimellom.
2. Gubben er augeoperet for skjeling, så han er sjukemeldt denne veka.
3. Då kan eg venta meg nydeleg ferdiglaga middag kvar dag!
    (Det gjer eg visst til vanleg og - han kjem først heim).
4. Dei gamle mødrene vore har vore her på middag  og kaffi i dag.
5. På torsdag pakkar eg kofferten. Ut på tur. Minstejenta og syster Jorunn ventar i nord!
6. Eg fann ut at Gubben ligg langt nere på strikke-prioriterings-lista mi.
    Nye sokkar til han er påbegynt. Han har små ønsker.
7. Stripejakken , 6B, veks. Måtte bare ha ein liten sutre-pause.
8. Mykje regn ute denne helga, fint å kose seg inne då.
9. Fine roser til helga.

Kosegenser frå "Rosendal"-boka


Dette var genser nr.7 strikka i 2014.
Alle til meg.

Nye Gubbe-sokkar.
Garn funne i sokkegarn-korga
på Kammerset.

Kjekt med roser!
Og litt frå hagen.
Eg fann Gubben på Kammerset ein dag!
Kanskje han vart inspirert han og?
Godt med fine fargar rundt seg!

Ha ei god arbeidsveke alle saman.
Pass på å ikkje ha det så travelt at du ikkje har tid til ei strikkestund
eller ein koseleg prat med nokon du kjenner.

Prinsekofte :)

$
0
0
Jeg fikk litt jakke dilla etter jeg oppdaget heklemetoden for å klippe opp - det er jo så greit å slippe symaskinen. 
Denne gangen var det min lille prins som fikk jakke. Den ble påbegynt i solsteiken på verandan, men ble rett og slett for varm å holde i - så den ble færdig nå i høst :) 


Det er muligens litt kjedelige farger til meg å være, men jeg likte dem. Og så har jeg innsett at man trenger noen litt mer nøytrale ting også. Du skal tilogmed få se et par ensfargede innlegg etterhvert ;)



Glidelåsen syr jeg i for hånd, jeg synes ikke det blir fint med maskin - når jeg gjør det hvertfall.


Jakken er strikket i Smart garn, og er orginalen fra oppskrifta - men oppskrifta klarer jeg rett å slett ikke å finne, så om noen vet av hvilket hefte det er, si fra så linker jeg dit..... Vet den gikk opp til strls 8 år, og at det var en liten gutt som hadde den på i oppskriftsbildet - og at det var isydde armer, jeg laget raglanten. 

Vi er hvertfall veldig fornøyd, og gutten bruker den masse. 

Ha ei fin fin uke der ute i bloggland. 

Lommegenser

$
0
0

Nokon gongar startar prosjektet med at ein finn eit mønster ein berre MÅ prøve. Andre gongar, som i dette tilfelle, var det garnet som lokka. Oftare og oftare kom eg over fine ord om Shetland Soft, og når haustgarderoben til Snuppa skulle planleggast fann eg ut at det var på tide å teste ut dette garnet. Inne på nettbutikken til Malsen og Mor blei eg overrumpla over alle dei flotte fargane! Kva skulle eg velge? Første plan var å strikke prikkejakke frå Lene Holme Samsøe, eg hadde lilla Nøstebarngarn som eg tenkte eg kunne bruke til kantfarge og grønt til prikkar. Kanskje oransje til bunnfarge? Jau, den såg flott ut. Men så var det jo så mange andre fargar. Den turkise var skikkeleg flott (og nevøen skal jo ha julegåve), og når eg såg mønster på Lommegenser havna både mønster og garn i handlekorga på eit blunk. Kort tid etter låg det i postkassa.

 

Lommegenser

Lommegenser til nevøen

Lommegenser, turkis og brunt tok eg med meg på ferie i sommar. Sjølv om garnet var seigt og klissete og det lukta sauefjøs, så var lommegenseren eit veldig kjekt prosjekt som gjekk superkjapt å strikke. Så kjekt var det at når eg kom heim og fann ut at det nydelege oransje garnet ikkje passa med det grøne til prikkar, heiv eg meg rundt og strikka ein lommegenser til.

 

Lommegenser

Lommegenser til Snuppa

Men så skjedde det som av og til ofte skjer. Det blir kjekkere å starte på eit nytt prosjekt enn å fullføre det gamle. Så dei to lommegensarane blei liggande med lause trådender og framleis stive og klissete. Lenge. Heilt til i forrige veke då det plutseleg blei så kaldt at det måtte tjukkare gensere med i barnehagen. Ein liten time med trådfesting, ei runde i vaskemaskina med Milo og vips var to deilige, mjuke gensere klare for bruk.

No har eg høyrt at Shetland Soft blir solgt ferdig vaska, så det blir nok fleire bestillingar etterkvart!

 

Nøstet -


Flytting

$
0
0

Fredag hadde jeg ferie og hadde planer om å gjøre så mye, både i huset og også strikke en del. Men så fikk sønnen min beskjed om at alt var klart til å ta over leiligheta han har kjøpt, og det var bare å komme og hente nøklene. Så da ble det flytting isteden. Som mamma synes jeg det er bra gjort av han, å kjøpe seg sin første leilighet når han er bare 19 år! Han strålte som ei sol når han fortalte meg om meldingen han fikk, og strålte enda mer når han kom og viste meg nøkkelen. Veldig morsomt :-)


Så derfor ble det ikke strikket så mye som jeg hadde tenkt i helga. Men det vokser nå litt om litt allikevel da. Artig å strikke denne kjolen, da det er mønster hele veien. Jeg liker å strikke mønster, liker variasjonen i strikkingen oppover. Jeg synes det går fortere da. 



Kjolen strikkes på oppdrag, og jeg håper at hun som bestilte den blir fornøyd når den om noen uker er ferdig. Flere bilder kommer nok når jeg kommer enda lenger oppover. 

Ha en god uke alle dere lesere :-)

Garnutsalg

$
0
0



                                         
 
Denne helgen har jeg vært på tur!
 Turen gikk til Sola sammen med ei venninne.
Og hva var vel mer naturlig enn å dra på garnutsalg??
 
Vi besøkte Sandnes ullvarefabrikk, Gjestal og Lafthuset.
Det ble litt småhandel på de to første stedene,
og på Lafthuset ble det full klaff :)
To store poser med garn ble med hjem,
samt flere oppskrifter.
Det var strikkefestival ved Lafthuset og det skjedde mye spennende.
Neste år får vi kanskje hive oss med,
det tror jeg hadde vært gøy!
 
 
Kurven ble nesten full av nytt garn,
og jeg har planer for hver en bunt!
 
 
 
Fikk strikket ferdig en Bliss lue og et pannebånd.
Kjapt og greit arbeid :)
Fint med et lite avbrekk på fanakofta.
 
Helgen er straks over, den har vært innholdsrik og gild :)
Mange mil i bil - og mange flotte naturopplevelser.
Kan leve lenge på denne helgen :)
 
Ønsker deg ei god uke!
 
 
 
 
 

Har strikka meg nytt haustskjerf

$
0
0


Det har vore mykje bilkjøring  dei siste vekene.  Så dette har vore eit av mange bilstrikk
Kid mohair skjerf :)



 Eg kjøpte garnet hjå Ullrommet for nokre år sidan.....har hatt det til modning:)
Strikka det på pinna nr 6 og oppskrifta følgde med garnet.




Fine fargar.



Passar godt til strikkajakka mi

Velkommen til ny følger!!

Klem
Lilladør

I pakkemodus

$
0
0
Jippi! 
Vi fikk solgt huset i forrige uke, dagen etter visning. Ikke verst! Og prisen er vi veldig fornøyd med så nå er det bare pakking og venting. Vi skal ikke overta før i januar, men tiden mot jul går jo fort så det er liksom bare å sette i gang. Det blir litt strikking på kveldene da, klarer meg ikke helt uten. Men det går mest i enkle plagg som votter, sokker og så har jeg et par gensere å fullføre så jeg har nok å henge fingrene i. 

Et av mine yndlingsgarn er Cascade 220 og med litt påfyll av sporttykkelsen måtte jeg jo teste ut tovingen av de.

Til venstre er før toving, da passet de nesten min hånd.
Til høyre har jeg hatt de på en 40graders finvask og da ble de veldig godt tovet og faste. Jeg strikka et par til i samme farge som jeg hadde på 30 grader og det funka bedre med min maskin.
Nå passer de forhåpentligvis en 8 åring;)






Et annet garn jeg ikke har prøvd å tove før er Finull. De ble litt tynnere og mer fluffy, men veldig myke og gode. Disse i lys syrin er til ei på 11 år.





Oppskrift: egen
Garn: Cascade yarns 220 sport (shrimp) og Rauma finull (lys syrin)
Pinner: 3,5 og 4
Forbruk:33g og 27g
Les mer om de rosa og lilla


FO: Alge!

$
0
0

141026_189lite
Endelig er restegarnskoften min Alge ferdig! Jeg er veldig fornøyd, spesielt siden jeg var så skeptisk og frustrert en stund. Spesielt fornøyd er jeg siden jeg strikket den etter eget hode (minus mønsterstrikket som jeg fant i en gammel oppskrift).

141026_149lite

141026_55lite
141026_76lite
Jakken har en litt omstendelig og komplisert konstruksjon. Den er strikket rundt, og senere har jeg klippet opp fremme, til ermer og til hals. Armene er strikket ovenfra og ned, noe som innebærer at jeg har plukket opp masker langs ermehullet og strikket forkortede pinner. Mønsteret nederst på ermet er strikket nedenfra og senere masket på resten av armen. Jeg har ikke brukt vrangbord på jakken, men kanten nede og kanten på ermene er strikket dobbelt (såkalt “legg”), brettet inn og sydd fast. Det samme har jeg gjort for knappestolpen, noe som har gjort at den er veldig stabil og solid. Dette, i tillegg til de forskøvne knapphullene og de tette knappene (hele 15 stk!) gjør at knappestolpene holder seg fint oppå hverandre, og spriker ikke til tross for at det er et stramt plagg. På kanten rundt halsen har jeg strikket en I-cord bind off kant, som jeg synes ble en veldig fint avslutning.

Totalt har jeg brukt ca. 360 g garn av ulike typer tynn alpakka. Jeg har ikke skrevet ned hvor mye av hver farge det har gått med (for jeg hadde ennå ikke begynt å skrive strikkedagbok når jeg begynte på jakken). De fleste fargene er Mini Alpakka fra Sandnes Garn. Den eplegrønne er en utgått farge fra dette garnet. Det sennepsgule og det hvite garnet tror jeg er Inca Alpakka fra Rauma, mens det røde er Alpaca fra Drops.

141026_171lite

141026_259lite
Jeg har brukt I-cord bind off langs halsen oppe.

141008_94lite
Ermene er masket sammen nederst, for å få alt mønsteret på koften til å gå samme vei.

141026_201lite
Flere bilder av koften finnes på Ravelry her.

The post FO: Alge! appeared first on Matilde Skår.

Strikkeplaner

$
0
0
De der strikkeplanene går jo ofte ikke heeelt som planlagt.. Du kjenner vel til det? Man starter ivrig med en masse positivisme og prøver å motivere seg selv underveis når en begynner å lure på hvordan det hele skal gå. Så blir det lagt bort. Lenge. Til en dag man innser at det er ikke annet å gjøre enn å rekke opp. Og hvorfor skjer det alltid med de prosjektene jeg viser underveis her på bloggen og roser sånn opp i skyene at DENNE HER skal bli så kul altså!?? Så nå er jeg litt forsiktig med å vise frem halvferdige prosjekter, sånn for å ikke jinxe meg selv mer..

Jeg kom jo et stykke på den, og oppskriften er veldig bra, men garnvalget mitt ble helt feil til dette prosjektet så fasongen så litt eh.. rar ut..
Jeg valgte å strikke den tynnere varianten, men tenker nå at jeg heller vil prøve meg igjen på den tjukke. 

 Viser kanskje ikke så godt på bildet, men tro meg.. Ballongfasong?? Nei takk!






Et annet prosjekt som muligens går i vasken er egentlig ganske fin. Og garnet passer bra. Det er bare det med meg og strukturstrikk går ikke så bra sammen. Får så lett vondt i håndledd og armer når det blir for mye vrangstrikk.. 


Such a winter's day av Heidi Kirrmaier


Et annet prosjekt jeg rakk opp her om dagen er en genser i Faerytale. Den begynte jeg på i vinter og kom til deling av bol/ermer så orket jeg ikke mer. Å strikke med én enkel tråd filtrete, hårete Faerytale på pinne 4,5 går ikke på skinner. Ei er det morsomt i lengden. Heller irritasjon og litt banning ...hehe. 

Meeen, jeg har funnet den perfekte følgesvennen til den glitrende sorte Faerytale'en, nemlig én tråd Cascade 220 fingering i melert sort. Og DET blir bra! 
Bare jeg ikke jinxer meg igjen nå :-O


Ønsker alle en fabelaktig Halloweenkveld, med eller uten tricks ;)



Å farge garn med Kool Aid

$
0
0

141026_282lite
Jeg nevnte i et tidligere blogginnlegg at jeg hadde lyst å prøve ut å farge garn med Kool Aid, som er en amrikansk saft i pulverform. Du kan farge garn (eller håret ditt) ved å koke garnet i utblandet saft (les mer om farging med Kool Aid her). Tone var så snill å sende meg noen pakker med Kool Aid som hun hadde liggende, og siden jeg allerede hadde kjøpt et egnet hvitt ullgarn sist gang jeg var på Sandnes garn sitt fabrikkutsalg, var det bare å sette igang.

dobbel
Kool Aid i 4 ulike smaker (les: farger). Jeg prøvde ut Cherry og Black Cherry. For å farge med Kool Aid trenger du ubehandlet ull (dvs. ikke superwash garn).

141026_266lite

141026_272lite
Jeg brukte en tutorial som jeg fant her, for å få en lang gradient. Den gir en veldig grei forklaring på hvordan du skal gjøre det, men det er ikke så lett å forstå hvor stor vannmengde som du skal brukes. Jeg prøvde å fylle ca. gryten min like full som den på bildet og den fungerte fint.
collage
Jeg prøvde metoden til sammen 3 ganger. Fra venstre: På første forsøk brukte jeg fargen Cherry (1 pk). Det ble litt svak og fargen trakk ikke så langt inn som jeg trodde, men det kommer sikkert av at jeg hadde 100 g nøster. Det var en del garn som ennå var hvitt inderst, og det farget jeg på ny (vises på bildet i midten) – også det i fargen Cherry (1 pk). Til sist testet jeg Black Cherry (først 2 pk og deretter 1 pk i andre omgang). Da følte jeg fargen trakk mye inn og den ble veldig mørk ytterst. Det ble endel hvitt, men (igjen) så tror jeg det skyldes veldig store nøster. Gradienten ble fin og jevn på alle tre forsøk.

141027_7lite
Jeg strikket et prøvelapp av det 2.fargeforsøket mitt for å teste hvordan det ser ut når det kommer på pinnene. Jeg er egentlig veldig fornøyd med resultatet! Nå er planen å strikke et gradient-sjal av det mørkeste (Black Cherry) garnet. Dersom du vil se hvordan det ser ut foreløpig så klikk deg inn på ravelry her.

Dette var en morsom og lærerik opplevelse. Jeg har for øyeblikket ikke mer hvitt eller lyst garn som kan brukes til farging, men jeg har lyst å prøve ut å farge mer – på andre måter og kanskje med andre ting enn kun Kool Aid.

Har du noen gang prøvd å farge garn – med eller uten Kool Aid?

The post Å farge garn med Kool Aid appeared first on Matilde Skår.

Snømenn med strikka tilbehør

$
0
0

 Denne veka har tre snømenn fått strikkagenser, skjerf og luer i Mitu.  Klare for vinteren.


 Selbulue-oppskrift fann eg i den nye Selbu-strikebokka. Brukte eggvarmeroppskrifta.
Strikka på pinnar nr 2,5 i Finull.



 genser med lus





 Klar for vinteren.
I fyrste omgang blir dei i hagehytta klar for salgskveld i desember:)


Ha ei fin helg
Klem
Lilla dør

Med gru…

$
0
0


 
Noen ganger går tiden så fort at du ikke registrerer at tiden flyr....
Slik har det vært denne uka.
Den har forsvunnet opp i røyk!
 
Mandag ettermiddag fikk jeg en mail,
der jeg ble bedt om å sende min postadresse til vedkommende som skrev mailen.
Jeg er så heldig å få være med i den nye Marius boka :)
Så denne gangen slipper jeg å kjøpe boka,
den kommer vist i posten etter hvert ;)
 
 
Det går fremover med fanakofta jeg strikker :)
Gøy å strikke, det går ganske fort når mønsteret er så enkelt.
Denne helgen skal jeg starte på arm nr.2.
 
 
Har strikket enda et trekk til tenn brikettboksen.
Denne havner i gaveesken sammen med litt annet.
Med gru gikk det opp for meg at jeg har tatt på meg alt for mange strikkeoppdrag!
Måtte virkelig gå i meg selv,
og nå har jeg laget meg en liste over hvor mange prosjekter det er
og hvor lang tid jeg kan bruke på det enkelte.
Jeg er opptatt til ut februar iallfall! :)
 
Og så har jeg klart å si nei til flere oppdrag :)
Klapp på skuldra til meg selv!
 
Men jeg får hive meg rundt,
pulsvantene som skal være ferdig til i morgen,
gjør ikke seg selv ;)
Ha en fin dag i høstværet :)


 
 

Luftig genser // Airy sweater

$
0
0
Jeg har jo enda ikke fått vist dere alt det jeg strikka i sommer. Bloggingen blir i litt random rekkefølge ;)

På instagram så jeg så mange fine versjoner av Pickles sin luftige genser og fargevalget ble korall som er min sommerfavoritt. Jeg fikk også testet ut et nytt garn som går inn i rekken av favoritter, Drops sin Brushed alpaca silk. Den minner litt om DSA sin Faerytale men er litt glattere og en del lettere på grunn av silken. Skulle bare ønske det kom i flere farger, pr i dag er det vel 13 stk. Det endte jo opp med at jeg kjøpte flere andre farger enn korall da..hihi

Litt dårlige bilder, men de får duge.. Jeg har fått ny tlf nå så det skal bli bedre;)

Oppskriften er egentlig med korte ermer, men jeg ville ha lange og valgte å felle av med i-cord. Da fikk jeg det akkurat slik jeg ønsket og størrelsen ble også bra. Ville ikke ha den så stor som originalen så jeg strikket den på pinne 8 i stedet for pinne 9. Jeg valgte også en lengre vrangbord på bolen (10 cm tror jeg). Veldig fornøyd med resultatet, men den ble lite brukt på grunn av det varme været. Den får ligge å kose seg til det våres igjen. Hullmønsteret var veldig enkelt og den ble strikket på et blunk. 
Jeg elsker slike raske prosjekter!

Prøving underveis


Ferdig!


Oppskrift: Luftig genser fra Pickles
Garn: Drops Brushed alpaca silk
Pinner: 8 og 5 på vrangbord
Str: one size
Forbruk:192 g
Les mer her

Denne ga mersmak og det er meget mulig det blir en til, da med korte ermer!


Lua mi :)

$
0
0
Strikka meg ei lue her om dagen, bare i noe restegarn som lå her å slang. Nå kommer kulda også, så da får jeg kanskje bruk for den :)
 


Jeg prøvde å skrive "lua mi" på den, det gikk ikke så bra, men det ses da litt bedre i virkeligheten enn her på bildet.
Garnet er mykt og godt, å jeg blandet i litt plum, så denne tror jeg blir varm og god.

 
 
Så var lillemor syk i 4-5 dager forige uke, så vi måtte finne på litt forskjellig - dette kortet lagde hun mens jeg brettet noen bøker til julegavene :)
 
Da nærmer det seg tid for kalender og julekos - jeg gleder meg. Etter jul skal jeg skrive bachelor - det blir spennende gitt.....
 
Ha ei fortsatt fin uke da alle sammen - og takk for at dere stikker innom :)
 


Vinteren nærmer seg

$
0
0
 
Pulsvantene til Studenten er ferdige :)
Det skal nok bli godt å få dem nå,
nå som vinteren er like rundt hjørnet.
Oppskriften fant jeg i Strikkesidas strikkebok.
Kuttet ut å strikke tommel etter ønske fra Studenten.
 
 
På min vei hjem fra jobb i går,
dukket denne opp i grøftekanten.
Noen holder fremdeles ut,
men det minker godt på de nå.
 
 
Fremskritt på fanakofta :)
Nå er den satt sammen på en pinne iallfall.
Strikker den i baby merino,
et nydelig garn å strikke av synes jeg.
Har ikke testet det tidligere, så det var en positiv erfaring :)
 
 
I kveld har jeg laget sjokolade mousse helt fra bunnen av.
Får gjester i morgen kveld,
så noe godt må jo lages.
Jeg skrapte bollen da skålene var fylt -
og jeg tror absolutt at dette vil falle i smak :)
Knall god!
 
 Straks helg igjen – og jeg skal både ha gjester og dra på hyttetur :)
Hva skal du i helgen?
Uansett hva du finner på – kos deg :)
 
 

Gamle strikkeoppskrifter: Kofter #2

FO: Blåne

$
0
0

141105_3lite
Blåne – Fair Isle vesten til Aleksander – er ferdig! Både jeg og mottageren er veldig fornøyd med resultatet. Jeg har til og med lyst på en selv, men det spørs hvor populært det er å komme i matchende vester?

Til tross for alt mønsteret (der det til og med var noen omganger med hele 4 tråder på en gang) så gikk det overraskende fort å strikke. Jeg har brukt i underkant av 1,5 måned. Det hjelper på at det ikke er noen ermer og at jeg strikket rundt hele tiden. Det er lagt inn nn klippemasker (steeks) i ermehullene og halsen. Det eneste som ble strikket frem og tilbake var noen få omganger på toppen for å skrå skuldrene litt.

fairisle
Til venstre: Vesten som var inspirasjonen til Blåne. Til høyre: sy og klippe opp steeker (jeg er ennå ikke så avansert at jeg gjør det uten symaskin).

Vesten er ikke strikket etter oppskrift, men jeg har vel strengt talt fotokopiert mønsteret på en vest (se bildet over) som Aleksander fant og likte. Etter å ha manipulert fargene i fotoshop til en blålig skala var dette kilden/inspirasjonen som jeg tegnet ned mønsteret i Knitbird etter og deretter strikket jeg den etter mitt selvlagde diagram – med litt justeringer underveis.

141105_15lite
For å ikke få for liten plass til slipset og for tett halsåpning, lagde jeg en I-cord bind-off som kant her (i stedet for ribbestrikk). Jeg har virkelig fått sansen for denne type avslutning/kant på strikkede plagg!

141105_36lite
Jeg har som sagt brukt Rauma Finullgarn, i 6 ulike farger. Fargekodene (og litt flere bilder) for Blåne kan du finne på ravelry her. Totalt veier vesten 255 g (men jeg har brukt totalt 266 g garn, hvor forskjellen skyldes prøvelapp og alle tråder som er festet).

141105_27lite
141105_38lite
141105_19lite

The post FO: Blåne appeared first on Matilde Skår.

Sett til jente

$
0
0
Jeg har strikket og sydd sammen et sett til ei lita prinsesse som nylig ble født.




 

Stikkejakke:
Garn: Babysilk Drops
Oppskrift: Fra "Strikkede babydrømme"

Sokker:
Garn: alpakka
Oppskrift: Mosters Babystrømper fra Nøstebarn

Bluse og bukse:
Mønster: Fra Ottobre (1/14 og 6/12)

Mosters Babystrømper

$
0
0
Jeg har ikke tall på hvor mange slike sokker jeg har strikket til nå, men det er maaaange par. Eneste oppskriften jeg kan i hodet utenat.

  

 

Strømpene finner du i Nøstebarn-boka nr. 1
Viewing all 113 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>