Quantcast
Channel: Strikkeblogger | Norsk Strikkeblogg oversikt » Strikk
Viewing all articles
Browse latest Browse all 113
↧

Hvordan strikke en bedre knappestolpe? Del 2

$
0
0

141024_17lite
Knappestolpe og knappehull viste seg Ä vÊre et mer omfattende tema enn jeg forutsÄ, sÄ dette ble visst et lengre innlegg enn jeg hadde planlagt! Det har iallefall vÊrt veldig intressant Ä teste ut ulike knappehull og fÄ litt kunnskap om emnet, og jeg hÄper det er informativ lesning for andre strikkeinteressete ogsÄ.

I dagens avsnitt – del 2 – av denne knappestolpe-serien tar jeg hovedsakelig for meg ulike typer knapphull og plassering av knapphullet pĂ„ stolpen, men jeg vil ogsĂ„ skrive litt om knapper. SĂ„ la oss gĂ„ i gang!

Ulike typer knapphull
Opprinnelig kunne jeg egentlig ikke strikke sĂ„ mange ulike typer knapphull, og jeg har alltid tenkt at det er sĂ„ vanskelig Ă„ lĂŠre seg knapphull. Det viste seg imidlertid Ă„ vĂŠre feil – Ă„ lĂŠre seg en ny mĂ„te Ă„ strikke knapphull pĂ„ er ikke vanskelig! Det tar heller ikke sĂ„ lang tid.

Jeg har prÞvd ut 7 ulike knapphull, men det finnes enda flere. Jeg har valgt Ä kalle knapphullene med sine engelske navn fordi jeg har brukt engelske ressurser og fordi jeg ikke har norske navn pÄ dem (tips mottas med takk!). Linker til fremgangsmÄten finner du i navnet pÄ knapphullet.
141024_31
PrĂžvelappen med 7 ulike knapphull som jeg har testet: 1) Yarn over, 2) Double yarn over, 3) One-row button hole 4) Two-row button hole, 5) The increase button hole, 6) Vertikalt knapphull, 7) Heklet knapphull.

1) Yarn over
Dette knapphullet er ett av de raskeste og enkleste knapphull. Jeg har derfor brukt dette knapphullet masse. Det er unnagjort pÄ 1 rad ved Ä ta et kast og sÄ strikke to masker sammen. Resultatet blir som et lite hull, og det passer godt til smÄ eller middels store knapper. Det er diskré og elegant. Hullet er elastisk, men det er ikke sÄ sterkt. Siden hullet skapes av et kast (yarn over) blir det mye stress pÄ denne trÄden, som gjÞr at det kan komme slitasje pÄ den.
141024_34lie
2) Double yarn over
Dette knapphullet er veldig likt knapphull nr. 1). Det blir litt stÞrre, siden du lager to kast i stedet for ett, og det strikkes over 3 rader. Knapphullet passer derfor til litt stÞrre knapper. Resultatet er et elegant, helt rundt hull. Egenskapene til dette knapphullet er like som det forrige: det er elastisk og ikke sÄ sterkt.

3) One-row button hole
Dette knapphullet liker jeg veldig godt. Det gjÞres pÄ 1 rad, men man mÄ snu arbeidet nÄr nye masker legges opp (som kan vÊre litt omstendelig dersom du sitter med en hel genser pÄ fanget). Det er hakket mer avansert enn knapphull nr. 1 og 2, men resultatet blir veldig bra. Det er et fast og solid knapphull, som blir forsterket nÄr det strikkes. Det kan lett gjÞres mindre eller stÞrre ved Ä variere antall masker som felles og legges opp igjen (i motsetning til knapphullene med kast, som har en gitt stÞrrelse, som igjen er avhengig av garnets tykkelse). Knapphullet gaper ikke (siden det felles av og legges opp pÄ samme omgang), men det er mer synlig enn de to forrige knappehullene, og kan se litt klumpete ut med tykt garn.
141024_35lite
4) Two-row button hole
Dette knapphullet er enkelt, og var det fÞrste knapphullet jeg lÊrte meg Ä strikke. Det gjÞres over 2 rader, og blir derfor adskillig stÞrre enn knapphull nr. 3, med samme antall masker. Det er dessuten gapende og elastisk, og strekker seg mye over tid. Det kan imidlertid lett gjÞres mindre eller stÞrre ved Ä variere antall masker som felles og legges op igjen. Knapphullet blir lett asymetrisk, og har et ulikt utseende pÄ raden som det felles pÄ og raden som det legges opp pÄ (men det er litt avhengig av hvordan du legger opp og feller av). Det er et helt greit knapphull, men jeg er ingen stor fan av dette knapphullet.

141024_40lite
5) The increase button hole
Dette knapphullet hadde en litt rar fremgangsmÄte, som gÄr over 2 rader. Resultatet virker litt slapsete og ganske elastisk, men ikke sÄ elastisk som knapphull nr. 4). Dette knapphullet blir ogsÄ gapende, men det er mer symetrisk. Raden det felles pÄ og raden det legges opp pÄ har et likere utseende. Den ser litt finere ut enn nr. 4), men den kommer nok ikke til Ä bli en favoritt.

6) Vertikalt knapphull
Dette knapphullet har en vertikal retning – i motsetning til de fem ovenforstĂ„ende, som er horisontale knapphull. For Ă„ strikke dette knapphullet trengs det to trĂ„der garn, og hullet strikkes over mange rader. Resultatet ble litt slappt, men det vertikale knapphullet motvirker horisontalt stress. Det vil si at det hindrer knapphullet Ă„ dras i horisontal retning, noe et horisontalt knapphull ikke klarer Ă„ forhindre like godt. Det innebĂŠrer at knappestolpene vil sitte mer oppĂ„ hverandre enn ved horisontale knapphull.

Jeg hadde ikke gjort dette knapphullet tidligere, og tror nok jeg kan tenke meg Ä prÞve dette ut pÄ et prosjekt en gang, siden jeg ofte fÞler jeg har problemer med Ä fÄ knappestolpene til Ä sitte direkte over hverandre.
141024_43lite
7) Heklet knapphull
Dette knapphullet er heklet, og er enkelt og raskt Ä fÄ til. Det kan lett gjÞres i ettertid, og jeg ser for meg at det er fint pÄ jakker som kanskje bare har en knapp Þverst eller midt pÄ (f.eks. pÄ en omslagsjakke). Siden det sitter sÄpass langt ute pÄ kanten sÄ vil jeg tro at en stram jakke som har denne type knapphull fort vil sprike mellom knappene, sÄ det passer nok bedre pÄ et lÞst plagg med rikelig av bevegelsesrom (positive ease). Knapphullet er solid og ikke sÄ elastisk. Det blir ogsÄ ganske dekorativt.
141024_44lite
Andre typer knapphull som jeg har funnet pÄ internett og har lyst Ä prÞve ut:
– Forgotten buttonhole
– Knapphull sydd pĂ„ symaskin
– I-cord buttonhole
– The Magic buttonhole

Vet du om flere?

Hva er mitt favorittknapphull?
Jeg har funnet ut at jeg liker stramme og smÄ knapphull som ikke strekker seg sÄ mye. Min erfaring er at pÄ figurnÊre plagg (som er hovedsakelig det jeg strikker) er det en fordel med solide knapphull, slik at de ulike sidene av knappestolpen dras minst mulig i hver sin horisontale retning (slik som pÄ bildet av den brune jakken senere i innlegget). Jeg liker ogsÄ knapphull som strikkes pÄ kun én rad, slik det er unnagjort pÄ en omgang. Tidligere har knapphullet Yarn over (nr. 1) vÊrt favoritten min, men nÄ er det One-row buttonhole (nr. 3) som er blitt favoritten. Den kan jeg anbefale!

Hvordan velge riktig knapphull?
I oppskrifter er det ofte spesifisert hvilket knapphull som strikkes, men du kan i bunn og grunn velge det knapphullet du vil. Men merk at ulike knapphull kan ha litt ulike egenskaper (som jeg beskrev i avsnittene over). Om du er usikker pĂ„ hvilket knapphull du bĂžr gĂ„ for, sĂ„ er det lurt Ă„ strikke en prĂžvelapp med knapphull. PrĂžvelapp er virkelig svaret pĂ„ alt (og absolutt undervurdert) – det er ingen vei utenom! Du vil da kunne se hvordan knapphullet vil bli seende ut i den teknikken du bruker pĂ„ knappestolpen (rillestrikk, ribbestrikk osv.).

Plassering av knapphull
NÄr jeg skal plassere knapphull jevnt fordelt pÄ en knappestolpe, sÄ bruker jeg et triks som har har lÊrt av min mor. Jeg synes det er best Ä gjÞre det visulet og tegner opp knappestolpen med sÄ mange knapper jeg har planlagt Ä strikke. Jeg har prÞvd Ä illustrere hvordan jeg gjÞr i figuren under:
knappestolpe-lite
Det er imidlertid ikke alltid jeg fÄr sÄnne fine og runde tall som her. Noen ganger er ikke det gjenstÄende tallet delelig pÄ antall intervall. Si at jeg f.eks. hadde 5 ekstra masker i dette eksempelet. Da mÄtte 5 intervaller fÄtt 8 m mellom hver knapp, mens de resterende intervaller hadde hatt 7 m mellom hver knapp. SÄ lenge de ekstra maskene fordeles jevnt utover (f.eks. annenhvert intervall 8 m) vil ikke det vise pÄ det ferdige resultatet.

141024_27lite
141024_28lite
NÄr det kommer til plassering av knapphull i vrangbord, er det finest dersom knappehullene kommer i de vrange maskene, og jeg synes ogsÄ de virker mer stÞdige. Det Þverste bildet viser et knapphull (yarn over) plassert i de vrange maskene, mens det nederste bildene viser et knapphull plassert mer pÄ de rette maskene.

Plassering av knapper pÄ knappestolpen
Jeg har ofte et problem at knappestolpene dras i hver sin retning horisontalt, i stedet for Ä ligge oppÄ hverandre. Et eksempel pÄ dette kan du se pÄ den brune jakken pÄ bildet under:
141024_99lite
Det er imidlertid mange ting som er galt og kunne vÊrt forbedret pÄ denne knappestolpen. Flere knapper for eksempel.

Dette er hovedsakelig et problem med stramme plagg, som har mer stress pÄ knappestolpen enn lÞsere plagg. Det kan lÞses ved Ä sy knappene fast pÄ knappestolpen litt lengre inn fra Äpningen pÄ jakken (dvs. med en liten forskyvning til siden). NÄr plagget knappes igjen vil de da se ut som de er midtstilte.

141012_109lite
Knapper sydd fast alt for nÊr kanten. De burde vÊrt sydd pÄ mye lengre inn pÄ jakken. Hvordan jakken ser ut med knappene igjen kan du se i del 1.

Alternativt kan knapphullet forskyves inn til siden, slik som det er gjort pÄ denne cardiganen. Det er det samme jeg har gjort pÄ koften Alge (som nÄ er ferdig og du fÄr en sniktitt pÄ, flere bilder kommer senere):
141024_68lite
141024_54liyr
Jeg har strikket knapphullene pÄ rad 3 (av totalt 9 rader). NÄr koften er igjenknappet er det en liten forskyvning av knappene mot den ene siden, men knappebÄndene ligger helt oppÄ hverandre til tross for at plagget er figurnÊrt. Det hjelper ogsÄ pÄ at knappebÄndene er strikket dobbelt, noe som bidrar til at de blir stabile og mer robuste. Resultatet er mye bedre enn pÄ den brune koften!

Hvilken side skal knapphullene sitte?
Hvilken side knapphullene skal sitte, har tradisjonelt variert avhengig av om det er et dame- eller herreplagg. I gamle dager trengte kvinnene ofte hjelp med Ă„ knappe plaggene sine igjen (f.eks. pĂ„ ryggen), og knapphull som sitter pĂ„ hĂžyre side (og knappene pĂ„ venstre side) er lettere for andre Ă„ knappe opp (men ikke for den som har pĂ„ seg plagget, spesielt ikke dersom de er pĂ„ ryggen!). Menn kledde som regel pĂ„ seg selv og da var knappene pĂ„ motsatt side – det vil si knapphull pĂ„ venstre side og knapper pĂ„ hĂžyre side. Slik har det fortsatt, og det er ennĂ„ vanlig pĂ„ klĂŠr i dag. NĂ„r jeg strikker knapphull (pĂ„ et plagg til meg selv) er jeg ikke sĂ„ nĂžye med hvilken side knapphullene sitter. Som regel blir det litt villkĂ„rlig. I boken Knitting Rules! skriver Stephanie Pearl-McPhee at hun ofte bruker knapphull pĂ„ hĂžyre side pĂ„ babyklĂŠr, siden det gjĂžr det lettere for Ă„ kle av og pĂ„ plagget pĂ„ barnet. Jeg vil pĂ„stĂ„ at det egentlig er like lett Ă„ knappe opp pĂ„ begge sider, men det er litt med hva du er vant til. Jeg foretrekker nok knapper pĂ„ venstre side, siden det er det blusene og skjortene mine har, sĂ„ jeg er mest vant til denne siden, men en mann ville kanskje foretrukket motsatt.
140216_48lite-835x1047
Jakker med knapphull pÄ ulik side: pÄ min rÞde Emelie har knappene pÄ venstre side (dvs. kvinnesiden), mens pÄ min oransje Emelie har jeg tilfeldigvis gjort motsatt og har knappene pÄ hÞyre side (dvs. mannesiden).

Knapper
NÄr det kommer til knapper, sÄ er det lettest Ä velge det etter knapphullet er strikket (selv om det kan vÊre vanskelig Ä finne den perfekte nyansen som passer til garnet). Du bÞr du velge en sÄ stor knapp at den sÄvidt gÄr igjennom knapphullet, fordi det vil strekke seg over tid. Jeg skal ikke skrive sÄ mye om knapper, men anbefaler dette blogginnlegget dersom du er interessert i Ä lese mer om knapper.

141024_11lite
Jeg har en god samling knapper i syskrinet mitt, men desverre er ikke sĂ„ mange like. Mesteparten er kjĂžpt pĂ„ Button Queen – en butikk som bare selger knapper – i London for snart 10 Ă„r siden.

Det var alt for denne gang! I neste del (del 3) vil jeg ta for meg ulike typer knappebÄnd og knappestolper, sÄ fÞlg med!

The post Hvordan strikke en bedre knappestolpe? Del 2 appeared first on Matilde SkÄr.

↧

Viewing all articles
Browse latest Browse all 113

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>